Utredning, utveckling och kundstöd

i mitt uppdrag åt Cambio MittVaccin arbetar jag brett med bl a krav och utredningar, informations- och lösningsarkitektur och inte minst i många projekt för slutkunder dvs regioner och andra vårdgivare.

Har säkrat ett 100-tal vårdgivares information i Svevac för framtiden

Genom mitt arbete med att leda och genomföra migreringar av vaccinationsjournalen från Svevac (läggs ner), till den ledande moderna plattformen CAMBIO MittVaccin Journal, så har jag hittills migrerat bland annat över 8.7 miljoner vaccinationer för nästan 2 miljoner personer i Sverige, från Svevac.

Migreringen är komplett med alla 14 informationsmängderna i Svevac i syfte att verka för god patientsäkerhet i vaccinatörernas arbete, och invånarens fortsatta tillgång till sin vaccinationshistorik med uppgifter från både Svevac, MittVaccin som idag är landets enskilt största vaccinationsjournalsystem, och med uppgifter från andra/äldre system som levererar vaccinationsinformation till MittVaccin för fortsatt delning därifrån, t ex PMO (vanligt inom barnhälsovård och kommuner) och Prorenata (system inom elevhälsa).

Arbetet kommer fortsätta med fler regioner, kommuner och privata vårdgivare under 2023.

MittVaccin – ”ekosystemet” för vaccinationsinformation

Sedan 2020 har jag haft nöjet att bidra till vidareutveckling av MittVaccin till att idag vara landets enskilt största, och snabbt växande, journalsystem för vaccinationsverksamhet och den största källan för sammanhållen vaccinationsinformation – inom både sammanhållen journal för vårdgivare och till invånarna via 1177 Journalen och MittVaccin App för iOS och Android.

Marknadsanalys – hur påverkar Svevacs nedläggning svenska vaccinationsverksamheter?

Under sommaren har jag kontaktat regioner och kommuner för att undersöka hur man förhåller sig till nedläggningen av det bland många vaccinerande vårdgivare delade journalsystemet Svevac. Svevac har 20 år på nacken och möter inte längre de krav man behöver ställa på moderna digitala verktyg som skall ge stöd till både vårdpersonal och den enskilde – du och jag.
(https://www.inera.se/tjanster/svevac/fordjupning-svevac/svevac-avvecklas/)

Hur ser de regionala och lokala förutsättningarna ut, vad gör olika leverantörer, och vilka alternativ finns det för att ersätta Svevac med användning av nya moderna journalsystem – i vissa fall som komplement till de generella journalsystemen för de mer specialiserade verksamheterna som vaccinerar mycket – som både ger bra processtöd till vaccinatörerna, gör det lätt för individen själv att samverka digitalt med vården inför och efter man vaccinerat sig, och dessutom har väl utvecklat stöd för den nationella tjänsteplattformens integrationsprofil för vaccinationsinformation, och därigenom stödjer de gemensamma e-tjänsterna som Nationell patientöversikt och 1177 Journalen samt har förmåga till strukturerad rapportering av vaccinationsuppgifter?

En intressant, lärorik kartläggning som bland annat resulterat i att jag erbjuder rådgivning till dem som vill utveckla och förbättra hur man dokumenterar, tillgängliggör, delar och rapporterar vaccinationsinformation och använder den inom vården, ger individen tillgång till den samt stödjer både det regionala och nationella smittskyddsarbetet på ett sätt som är följsamt med de initiativ som tas av regioner, kommuner och staten för att förbättra tillgången till vaccinationsinformation och så småningom förhoppningsvis ge möjlighet till livslång tillgång och delning av vaccinationsinformation på liknande sätt som i t ex våra grannländer Norge, Danmark och Finland.

Inte minst inför kommande pandemivaccinering är dessa frågor högintressanta och viktiga.

Kontakta mig gärna om du vill diskutera dessa frågor vidare.

Digitalt vaccinationskort

Myndigheter föreslår nationell lösning för digitalt vaccinationskort

Ett digitalt vaccinationskort kan bli ett sätt att enkelt hålla reda på vilka vaccin en person har tagit. E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten har nu förslag på hur Sveriges invånare kan få tillgång till det.

I dag saknas möjlighet att få en säker och samlad överblick över en persons vaccinationshistorik. E-hälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten har därför haft regeringens uppdrag att genomföra en förstudie om hur invånarna lättillgängligt och digitalt skulle kunna få information om alla sina vaccinationer.

Förstudiens slutsats är att det krävs en nationell och central hantering av vaccinationsinformation för att uppnå en samlad och livslång källa över tagna vaccinationer.

Länkar:

https://www.ehalsomyndigheten.se/nyheter/2020/myndigheter-foreslar-nationell-losning-for-digitalt-vaccinationskort/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/juni/myndigheter-foreslar-nationell-losning-for-digitalt-vaccinationskort/

Min roll:
Jag har arbetat med vaccinationsrelaterade uppdrag sedan 2012 och nu deltagit i ovanstående regeringsuppdrag i en roll som expertstöd/utredning krav och förutsättningar/intervjuer/informations- och lösningsarkitekt. Arbetet har fram t o m 2020-02 skett som konsult hos C.A.G Healthcare och därefter som underkonsult via C.A.G:s avtal med myndigheten.

Information vid utlandsvård

Lagändringar föreslås för utbyte av patientöversikter över landsgränser

Hur ska journalinformation delas över landsgränser på ett säkert sätt när en patient är i behov av vård utomlands? E-hälsomyndigheten redovisar flera förslag i en rapport till regeringen.

Länkar:

Slutrapport:
https://www.ehalsomyndigheten.se/nyheter/2020/lagandringar-foreslas-for-utbyte-av-patientoversikter-over-landsgranser/

Delrapport (nov 2019):
https://www.ehalsomyndigheten.se/globalassets/dokument/rapporter/informationshantering-vid-utlandsvard_final.pdf

Min roll:
2012-2017 arbetade jag på uppdrag av Inera med framtagandet av de informationsförsörjningstjänster som används för åtkomst till patientinformation från journalsystem via den nationella tjänsteplattformen. Dessa stödjer sedan flera år stora e-tjänster som Nationell patientöversikt, 1177 Journalen och andra lösningar inom svensk hälso- och sjukvård.

I ovanstående regeringsuppdrag har jag arbetat med utredning av krav och förutsättningar, analys av regelverk och specifikationer för europeisk patientöversikt och hur den svenska infrastrukturen för interoperabilitet kan och bör användas, och i vissa avseenden utvecklas vidare, för att även stödja utbyte av patientöversikter över landsgränser.

Arbetet har fram t o m 2020-02 skett som konsult hos C.A.G Healthcare och därefter som underkonsult via C.A.G:s avtal med myndigheten.

Oberoende konsult

Efter 28 fantastiska år som anställd och konsult och ledare i det företag som jag var med att starta 1991, så fortsätter min resa nu på ett nytt och jätteroligt sätt. Sedan den 1 mars 2020 arbetar jag som oberoende konsult och expert inom e-hälsa och digitalisering från mitt eget bolag.