Utredning, utveckling och kundstöd

i mitt uppdrag åt Cambio MittVaccin arbetar jag brett med bl a krav och utredningar, informations- och lösningsarkitektur och inte minst i många projekt för slutkunder dvs regioner och andra vårdgivare.

Svevac – projektledare och informationsarkitekt för migrering från Svevac till andra journalsystem

För att bevara många decenniers unika och viktiga information om vaccinationer som givits till barn och vuxna i Sverige, när nu Svevac avvecklas och läggs ner efter över 20 år, krävs kvalificerad kunskap om Svevacs informationsinnehåll och hur patientuppgifter med vaccinationshistorik ska bevaras på ett effektivt sätt i moderna journalsystem.

Det handlar om att säkerställa att uppgifterna nås inom journalsystemens sammanhålla journal för vårdgivare, om att dela till Nationell Patientöversikt (NPÖ), göra den tillgänglig via enskilds direktåtkomst i 1177 Journalen samt via andra digitala kanaler – oavsett de traditionella problemen i Sverige med gränserna mellan offentligt och privat finansierad hälso- och sjukvård, i detta fall på vaccinationsområdet.

I mina uppdrag för Cambio MittVaccins många kunder bland regioner och privata vårdgivare, leder jag arbetet, och har utformat ramverket och arbetsprocessen, för effektiv och komplett migrering av vårdgivares patientdata i Svevac, till MittVaccin Journal. Där är den tillgänglig i sammanhållen journal mellan både offentliga och privata vaccinatörer, delas till NPÖ och 1177 samt nås av invånaren själv även via MittVaccin App.

Arbetet med migreringar är igång sedan hösten 2021 och när det är klart kommer Svevac-data för majoriteten av Sveriges regioner, många kluster av kommuner och hundratals privata vårdgivare, att ha migrerats och bevarats för fortsatt åtkomst framöver.

Bidragit till en rad myndighetsuppdrag i flera år

Som en del i min roll som oberoende frilanskonsult och expertstöd inom utvecklingen av system och tjänster för e-hälsa har jag nöjet att bidra till olika typer av uppdrag på nationellt nivå (myndighetsuppdrag). Några exempel:

2019/20 – utredning om förutsättningar och förslag på informations- och lösningsarkitektur för att åstadkomma livslång tillgång till vaccinationsinformation i Sverige, till gagn för invånaren själv, vårdgivare, regionalt smittskyddsarbete och nationell uppföljning.

2020 – om Sveriges möjligheter att stödja EU:s initiativ om tillgång till patientöversikt med viktig information vid oplanerat behov av utlandsvård enligt patientrörlighetsdirektivet.

2020/21 – förstudien om kommande Covid-bevis och Sveriges möjligheter att möta de behov och krav som diskuterades.

2021 – specifikationsarbete för etablering av den svenska lösningen för Covid Vaccinationsbehvis.

2021 – specifikationsarbete för etablering av den svenska lösningen för Covid Testbevis.

2021 – synpunkter och förslag i utredningen om mer heltäckande och ändamålsenlig tillgång sammanhållen journal inom svensk hälso- och sjukvård.

2022 – förslag till det svenska remissvaret på standardiseringsförslaget om internationell och europeisk patientöversikt (informationsspecifikation)

MittVaccin – ”ekosystemet” för vaccinationsinformation

Sedan 2020 har jag haft nöjet att bidra till vidareutveckling av MittVaccin till att idag vara landets enskilt största, och snabbt växande, journalsystem för vaccinationsverksamhet och den största källan för sammanhållen vaccinationsinformation – inom både sammanhållen journal för vårdgivare och till invånarna via 1177 Journalen och MittVaccin App för iOS och Android.

Marknadsanalys – hur påverkar Svevacs nedläggning svenska vaccinationsverksamheter?

Under sommaren har jag kontaktat regioner och kommuner för att undersöka hur man förhåller sig till nedläggningen av det bland många vaccinerande vårdgivare delade journalsystemet Svevac. Svevac har 20 år på nacken och möter inte längre de krav man behöver ställa på moderna digitala verktyg som skall ge stöd till både vårdpersonal och den enskilde – du och jag.
(https://www.inera.se/tjanster/svevac/fordjupning-svevac/svevac-avvecklas/)

Hur ser de regionala och lokala förutsättningarna ut, vad gör olika leverantörer, och vilka alternativ finns det för att ersätta Svevac med användning av nya moderna journalsystem – i vissa fall som komplement till de generella journalsystemen för de mer specialiserade verksamheterna som vaccinerar mycket – som både ger bra processtöd till vaccinatörerna, gör det lätt för individen själv att samverka digitalt med vården inför och efter man vaccinerat sig, och dessutom har väl utvecklat stöd för den nationella tjänsteplattformens integrationsprofil för vaccinationsinformation, och därigenom stödjer de gemensamma e-tjänsterna som Nationell patientöversikt och 1177 Journalen samt har förmåga till strukturerad rapportering av vaccinationsuppgifter?

En intressant, lärorik kartläggning som bland annat resulterat i att jag erbjuder rådgivning till dem som vill utveckla och förbättra hur man dokumenterar, tillgängliggör, delar och rapporterar vaccinationsinformation och använder den inom vården, ger individen tillgång till den samt stödjer både det regionala och nationella smittskyddsarbetet på ett sätt som är följsamt med de initiativ som tas av regioner, kommuner och staten för att förbättra tillgången till vaccinationsinformation och så småningom förhoppningsvis ge möjlighet till livslång tillgång och delning av vaccinationsinformation på liknande sätt som i t ex våra grannländer Norge, Danmark och Finland.

Inte minst inför kommande pandemivaccinering är dessa frågor högintressanta och viktiga.

Kontakta mig gärna om du vill diskutera dessa frågor vidare.

EU vs Virus hackathon

Intressant och positivt att ta del av resulatten från EU:s nyligen genomförda EUvsVirus hackathon.

The EUvsVirus Hackathon Jury identified the best solutions to support European and global in the fight against the coronavirus outbreak. In collaboration with private and public partners from Europe and beyond, we are awarding the best teams and solutions per domain as well as a winner and two runner-ups for each of the 37 challenges. Altogether 117 out of 2160 solutions!

https://www.euvsvirus.org/results/

Mentor under Hack the Crisis

Den 3-6 april 2020 deltog jag som en bland 200 mentorer i hackathonet Hack för Sweden med fokus på koncept och lösningar som på olika sätt gav idéer till det pågående arbetet att hantera pandemin för att möta olika utmaningar för invånaren, samhället och näringslivet. Många inspirerande diskussioner och imponerande resultat med över 7000 (!) deltagare. På uppdrag av regeringen stod DIGG som värd för Hack the Crisis.

https://www.hackthecrisis.se/

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/digg-och-hack-for-sweden-far-i-uppdrag-att-bidra-i-kampen-mot-covid-19/

Oberoende konsult

Efter 28 fantastiska år som anställd och konsult och ledare i det företag som jag var med att starta 1991, så fortsätter min resa nu på ett nytt och jätteroligt sätt. Sedan den 1 mars 2020 arbetar jag som oberoende konsult och expert inom e-hälsa och digitalisering från mitt eget bolag.